Els «pantallazos» no són proves sòlides

Pàgines web, xarxes socials, correu electrònic,… són alguns exemples de serveis que diàriament són utilitzats per milions de persones al món. Internet ha facilitat la comunicació entre persones i qualsevol amb accés a Internet pot generar contingut, el qual es posa a disposició de tot el planeta de manera gairebé instantània.

I com gairebé tot en allò que l'ésser humà intervé, més aviat que tard apareixen els conflictes. Rar és el dia que no escoltem o llegim que un missatge en una xarxa social ha provocat un veritable «incendi» a Internet. De vegades poden ser comentaris desafortunats que més enllà de la repercussió no arriben a més, però hi ha moltes altres vegades que es traspassa la línia de la legalitat: fraus, calúmnies, estafes, violació de propietat intel·lectual, delictes d'odi,…

Qualsevol persona o empresa que estigui davant d'una violació dels seus drets ha de denunciar immediatament els fets davant de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat. Però com es garanteix que el contingut susceptible de delicte seguirà disponible i inalterat fins que un jutge pugui valorar-lo?

Crear contingut a Internet és molt senzill, però també ho és modificar-lo i fins i tot esborrar-lo. I és aquí on apareix un problema important: la volatilitat de les proves.

Segurament, de forma gairebé instintiva, el primer que farà l'usuari és fer una captura de pantalla (el que comunament anomenem pantalla). És un bon començament, però segurament tindreu un recorregut molt curt. Què passa si l'usuari presenta com a prova la seva captura de pantalla (o fins i tot un vídeo) i el contingut ja no existeix o ha estat alterat? Com pot saber el jutge que la prova és autèntica i no ha estat modificada?

Si la part contrària impugna les proves que presentem (qüestiona l'autenticitat de la prova), serà missió impossible poder acreditar que aquesta no és falsa si el contingut ja no existeix. Sabies que qualsevol pot modificar contingut de qualsevol pàgina a Internet, xarxes socials… i fer una captura de pantalla simulant que és real? Mira el següent vídeo on aconseguim imprimir un missatge fals al compte de la Casa Reial:

Has vist que fàcil és crear proves falses? Un sistema garantista com el nostre, davant cap mena de dubte, no pot acceptar proves l'autenticitat i la integritat de les quals no estan assegurades. A part de la captura de pantalla, que ja hem vist que no és fiable, existeix una altra solució clàssica: els notaris, que acompanyats d'un perit informàtic, podran donar fe d'un cert contingut en Internet. I aquí és important remarcar que es necessiten les dues figures, el notari i el perit. Si mancada algun dels dos, la prova serà fàcilment impugnada.

És eficient i viable haver de reunir dos professionals (notari i perit) per a deixar constància de per exemple un tuit? Arribaran a temps per a poder-ho certificar o el contingut ja estarà esborrat o alterat?

Sembla obvi que la solució clàssica no és ni la més eficient, ni la més ràpida, ni molt menys la més econòmica. Per aquest motiu neixen solucions alternatives adaptades a la realitat d'Internet: els testimonis online com Savetheproof.com

Els testimonis online són tercers independents que certifiquen el contingut d'una pàgina web o d'un fitxer a petició d'un usuari. En lloc d'utilitzar la infraestructura de l'usuari (ordinador, connexió a Internet, navegador,…) i que aquest podria manipular, el testimoni online utilitza infraestructura pròpia per a certificar el contingut del qual l'usuari necessita deixar constància. A més, el testimoni online inclourà en el certificat informació tècnica (traces) per a garantir l'autenticitat i integritat del document, així com del procés d'obtenció de la prova.

Què es pot certificar amb Savetheproof.com?

Pàgines web (públiques o protegides amb usuari i contrasenya), àudios, vídeos, xarxes socials, fòrums, missatgeria instantània, etc, etc,…

Qualsevol fitxer que l'usuari tingui al seu ordinador (fins a 100MB)

En qualsevol cas si no saps quin tipus de certificat és el millor per al teu cas o tens qualsevol altra consulta contacta’ns a info@savetheproof.com oa través del nostre xat.

Actualitzat el: 21/02/2024